Een ‘koninklijke’ editie, april 2020, 40 jaar later                          

Een expositie op het Museumplein en een boek

Op 31 januari 1980, de verjaardag van haar oudste dochter en troonopvolgster, had koningin Juliana middels een televisietoespraak aangekondigd voornemens te zijn om op haar aanstaande verjaardag af te treden. Nadat de koningin had vastgesteld dat er dan een moment komt dat het ook niet langer verantwoord is die langer uit te oefenen, kondigde zij haar voornemen aan te abdiceren. In Nederland heerste op dat moment een situatie van toenemende staatsschuld, van toenemende werkloosheiden van een, zich met name in grote steden manifesterende, woningnood onder vooral jongeren. Deze laatste groep vond haar meest radicale vertegenwoordigers in de krakersbeweging die in Amsterdam vooral een campagne startte tegen de troonswisseling, onder de leuze, Geen Woning, Geen Kroning. In de ochtend van 30 april 1980, om 10.06 uur, ondertekende koningin Juliana in het Paleis op de Dam de akte van abdicatie en werd prinses Beatrix formeel koningin. ‘s Middags werd zij in de Nieuwe Kerk, tijdens een plechtige zitting van de Staten-Generaal en in het bijzijn van vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen, ingehuldigd als Koningin der Nederlanden.


Een bewogen tijd, voor het buitenland was Amsterdam in oorlog. 1980 ook het moment dat Johan Cruijff, als adviseur van Ajax, de tribune verliet en naast de trainer van Ajax, Leo Beenhakker ging zitten. Ajax werd ook kampioen dat jaar. 1980 ook de bestorming van de Iraanse ambassade in Londen. Ook het jaar van de eerste Shoarma zaak in Amsterdam.  Het aanvaarden van de abortuswet.


Waar denkt u aan, 40jaar later?  Als u wilt exposeren, wat is uw verbinding met 40 jaar later. Koninklijk, Amsterdam, rellen e.d. U neemt deel aan de expositie en aan het boek waar óók BNers aan mee zullen werken. In 2013 heb ik het boek, koken voor de Majesteit geschreven. Amstel Hotel, Joop Braakhekke, Youp van ‘t Hek, Willeke Alberti, bouwers Noord/Zuidlijn, Krasnapolsky, Scheepvaartmuseum, Joods Historisch Museum maar ook u en ik deelden een gerecht met Prinses Beatrix die na 35 jaar de troon verliet en weer prinses werd.Deelname en kosten